chiropractor in Hoorn
Praktijk Chiropractie Hoorn

Laat u behandelen door de chiropractor van Chiropractie Hoorn

Bij Chiropractie Hoorn kunnen mensen van alle leeftijden een behandeling ondergaan van onze chiropractoren. Uiteraard worden de technieken aangepast aan onder meer de leeftijd en fysieke gesteldheid van de patiënt. Zo worden baby's uiterst voorzichtig behandeld, net als mensen die op leeftijd zijn. Terwijl een gezonde twintiger of dertiger wat steviger onder handen kan worden genomen.

De behandelprocedure

De behandelingen van gewrichten horen niet erg pijnlijk te zijn. Er zijn zelfs veel patiënten, die het als prettig ervaren. Toch kan een behandeling wat ongemakkelijke reactie geven in eerste instantie. Mensen kunnen stijf of beursig voelen, gaan zweten of het koud krijgen en veel mensen zijn moe na een behandeling.

  • Het beurse is te vergelijken met het gevoel na een stevige massage.
  • Stijfheid komt omdat de gewrichten en spieren moeten wennen aan de veranderingen door de behandeling. Er is iets gecorrigeerd wat wellicht al jaren niet goed functioneerde.
  • Het zweten of koud krijgen wordt een sympatische reactie genoemd en is niets om u zorgen over te maken.
  • Vermoeidheid na een behandeling komt omdat er veel afval uit de behandelde gebieden in het bloed komt, wat het lichaam moet opruimen. Er is dan minder energie voor de normale dingen.

Geen enkele behandeling is geheel zonder risico, maar serieuzere bijwerkingen dan hierboven genoemd zijn extreem zeldzaam. Ter vergelijking: ze komen minder voor dan hele nare bijwerkingen van paracetamol. En paracetamol is overal vrij verkrijgbaar.

Technieken

De behandeling kan bestaan uit verschillende manipulatieve technieken - correcties of adjustments genoemd - aan de wervelkolom en gewrichten van de ledematen. Chiropractoren hebben veel verschillende technieken tot hun beschikking. Chiropractische correcties bestaan uit een heel specifiek duwtje op een klein gebied/punt in één bepaalde richting met het doel om een bewegingsbeperking te verbeteren en zenuw functioneren te optimaliseren. Het duwtje zorgt ervoor dat een seintje naar de hersenen gaat waardoor spierspanning afneemt, beweeglijkheid van het gewricht verbetert en pijn vermindert. 

Behandeltafel en Blokken

In sommige gevallen kan het duwtje een geluidje geven (knakje/popje/kraakje). Hier schrikken mensen soms van, maar dit pijnloze geluidje betekent helemaal niets en is volledig onschadelijk. Als u diep door de knieën buigt heeft u kans een vergelijkbaar geluid te horen. Vergelijk het geluid maar met een champagnefles die wordt ontkurkt. Er komt druk vrij. Hoe hoger de druk, hoe meer kans op een luider geluid. Bij champagne zegt dit niets over of de champagne een ‘goeie’ is en bij een correctie betekent het ook niets. Er zijn overigens ook veel verschillende correctie technieken waarbij geen geluid te horen zal zijn. Een voorbeeld hiervan is de Blok technieken. 

De Activator

Ook worden wel behandelinstrumenten gebruikt zoals de Activator. Dit is een apparaatje wat heel snel en specifiek werkt waardoor er heel weinig kracht nodig is voor de correctie. De te geven druk kan worden ingesteld naar heel licht voor bijvoorbeeld baby’s of iets steviger.

Flexie-distractie tafel

Op de praktijk in Hoorn zijn verschillende behandeltafels aanwezig. Elke tafel heeft verschillende mogelijkheden. Zo is er een flexie-distractie tafel. Deze tafel kan op en neer bewogen worden aan de onderste helft, waardoor tractie op een gekozen plek in de rug kan worden verkregen.

Een andere techniek die veel gebruikt wordt is de Thompson Drop Techniek. Hierbij wordt een deel van de behandeltafel iets opgetild (1 à 2 cm). Door een klein duwtje valt dat deel naar beneden. Dit wordt accelleratie-decelleratie techniek genoemd.

Verder worden de weke delen (o.a. spieren) ook meegenomen bij de behandelingen, wanneer dit van toepassing is. Bijvoorbeeld d.m.v. Tiggerpointtechnieken. Dit is een manier om op een efficiënte manier spierspanning af te laten nemen door een soort drukpunt massage.

U kunt o.a. ook oefeningen mee krijgen of (houdings)tips.

De behandeling wordt aangepast aan uw specifieke klacht en situatie. Hierbij wordt rekening gehouden met uw fysieke gesteldheid.

Preventie

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Preventie is daarom erg belangrijk. Let op uw houding, beweeg voldoende (zonder overbelasting), eet gezond en leef zonder stress. We vertellen u natuurlijk niks nieuws en het is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat begrijpen we maar al te goed. Chiropractie draagt tevens bij aan de preventie van lichamelijke (gewrichts)klachten. Een chiropractor zorgt ervoor dat de gewrichten van het lichaam zo optimaal mogelijk (blijven) bewegen en het zenuwstelsel zo goed mogelijk functioneert. Ook als er geen klachten zijn, is het verstandig om het skelet een paar keer per jaar te laten controleren. Of dit 1, 2 of meerdere keren zou moeten zijn, hangt af van het gestel en uw leefwijze.

Tijdens de controle zal, indien van toepassing, advies worden gegeven over uw lichaamshouding en gewoontes. We bespreken welke bewegingen, oefeningen en sporten aan te raden zijn. Uw lichaam op eigen kracht het hele jaar door zo goed mogelijk laten functioneren, dat is ons uitgangspunt.

Geschillencommissie

Heeft u een klacht over ons/onze praktijk? Bespreek het eerst met uw chiropractor of 1 van de collega's. Wilt u verdere stappen ondernemen dan kunt u contact opnemen met de geschillencommissie

NCA:

http://www.nca.nl/patienten/klachtenprocedure/klachtenregeling/

SCN:

https://www.stichtingchiropractie.nl/nl/ik_ben_patient/klachten

 

 

 

Naar de chiropractor: wat kost dat?

De tarieven* van Chiropractie Hoorn:

Informatieconsult (circa 20 minuten) Gratis
Nieuwe behandeling  (circa 1 uur) € 77,-
Vervolg behandeling (circa 20 minuten) € 53,-
Foot Levelers-voetscan € 20,-

Betalingsmogelijkheden: contant of PIN.

Vergoedingen

Zorgverzekeraars vergoeden vaak (een gedeelte) van de kosten van de behandelingen, in aanvullende pakketten. Controleer hiervoor uw polisvoorwaarden. De vergoedingen gaan niet af van uw wettelijk verplichte eigen risico.

* Tarieven per januari 2018.