De behandeling kan bestaan uit verschillende manipulatieve technieken – correcties of adjustments genoemd – aan de wervelkolom en gewrichten van de ledematen. Chiropractoren hebben veel verschillende technieken tot hun beschikking. Chiropractische correcties bestaan uit een heel specifiek duwtje op een klein gebied/punt in één bepaalde richting met het doel om een bewegingsbeperking te verbeteren en het zenuwfunctioneren te optimaliseren. Het duwtje zorgt ervoor dat een seintje naar de hersenen gaat waardoor spierspanning afneemt, beweeglijkheid van het gewricht verbetert en pijn vermindert.

Behandeltafel en Blokken

In sommige gevallen kan het duwtje een geluidje geven (knakje/popje/kraakje). Hier schrikken mensen soms van, maar dit pijnloze geluidje betekent helemaal niets en is volledig onschadelijk. Als u diep door de knieën buigt, hebt u kans een vergelijkbaar geluid te horen. Vergelijk het geluid maar met een champagnefles die wordt ontkurkt. Er komt druk vrij. Hoe hoger de druk, hoe meer kans op een luider geluid. Bij champagne zegt dit niets over of de champagne een ‘goeie’ is en bij een correctie betekent het ook niets. Er zijn overigens ook veel verschillende correctietechnieken waarbij geen geluid te horen zal zijn. Een voorbeeld hiervan is de bloktechniek.

De Activator

Ook worden wel behandelinstrumenten gebruikt, zoals de Activator. Dit is een apparaatje wat heel snel en specifiek werkt waardoor er heel weinig kracht nodig is voor de correctie. De te geven druk kan worden ingesteld naar heel licht voor bijvoorbeeld baby’s of iets steviger.

Flexie-Distractie Tafel

Op de praktijk in Hoorn zijn verschillende behandeltafels aanwezig. Elke tafel heeft verschillende mogelijkheden. Zo is er een flexie-distractietafel. Deze tafel kan op en neer bewogen worden aan de onderste helft, waardoor tractie op een gekozen plek in de rug kan worden verkregen.

Een andere techniek die veel gebruikt wordt, is de Thompson Drop techniek. Hierbij wordt een deel van de behandeltafel iets opgetild (1 à 2 cm). Door een klein duwtje valt dat deel naar beneden. Dit wordt de accelleratie-decelleratie-techniek genoemd.

Verder worden de weke delen (o.a. spieren) ook meegenomen bij de behandelingen, wanneer dit van toepassing is. Bijvoorbeeld d.m.v. triggerpointtechnieken. Dit is een manier om op een efficiënte manier spierspanning af te laten nemen door een soort drukpuntmassage.

U kunt o.a. ook oefeningen mee krijgen of (houdings)tips.

De behandeling wordt aangepast aan uw specifieke klacht en situatie. Hierbij wordt rekening gehouden met uw fysieke gesteldheid.

Maak een Afspraak Bij de Chiropractor

Bekijk ook…