Informatie over chiropractoren en de praktijk in Hoorn

Wanneer mag iemand als chiropractor werken? Wat is het verschil tussen een manueel therapeut en chiropractor? En wat is het laatste nieuws van Praktijk Chiropractie Hoorn? Op al deze vragen vindt u hier het antwoord. Uiteraard kunt u ook direct contact opnemen met de praktijk.

De opleiding

De chiropractoren van praktijk Chiropractie Hoorn hebben de studie in Bournemouth, Engeland gevolgd aan de Anglo-European College of Chiropractic (AECC). Na het met goed gevolg afleggen van alle examens is de graad Bachelor of Science (B.Sc) of Master of Chiropractic verleend door de Universiteit aan de chiropractoren werkzaam bij Praktijk Chiropractie Hoorn. De eerste 2 jaar van deze opleiding zijn puur academisch. Het derde en vierde jaar zijn steeds meer praktisch gericht. Alle behandeltechnieken worden op medestudenten geoefend. Het laatste jaar is voornamelijk een praktijkjaar waar onder strenge begeleiding in de kliniek wordt gewerkt. De kliniek is verbonden aan het college en de grootste chiropractische kliniek in Europa.

Eerstelijns zorgaanbieders

Chiropractoren zijn opgeleid als eerstelijns zorgverleners. De opleiding omvat onder andere ook de radiodiagnostiek. Dit houdt in dat chiropractoren volledig zijn opgeleid om röntgenfoto's te maken en af te lezen.

Na de studie succesvol te hebben afgerond, is er in Nederland een 1-jarig programma ingesteld: Graduate Education Programme (GEP). In dit jaar wordt zelfstandig gewerkt, maar is er altijd een ervaren collega in de buurt. Dit programma wordt afgesloten met een (praktijk)examen, waarna de titel D.C. (Doctor of Chiropractic) gevoerd mag worden.

De chiropractoren werkzaam in Praktijk Chiropractie Hoorn zijn:

Tjaak Schuring, B.Sc., D.C. (eigenaresse)

tot 2018: Tjitske Duiker, M.Sc., D.C.

De praktijk gaat versterkt worden v.a. 1 februari 2018 door:

Madelon Bredie, Master of Chiropractic, D.C. (fysiotherapeute en chiropractor)

En de ervaren Zuid Afrikaanse chiropractor Lynelle van Tonder komt bij het team!

Nieuws van Chiropractie Hoorn

Wijzigingen in chiropractoren

Jammer genoeg heeft Tjitske Duiker besloten toch weer terug te willen verhuizen naar Engeland en zullen wij haar moeten uitzwaaien aan het eind van deze maand (december 2017).

Per 1 februari 2018 zal Madelon Bredie de praktijk komen versterken. Zij zal in eerste instantie werken op de maandagen, donderdagen en vrijdagen. Madelon heeft na haar voortgezette onderwijs de opleiding tot Fysiotherapeut gedaan en is vervolgens naar Engeland gegaan om in 2013 af te studeren als Chiropractor. Zij is op dit moment nog werkzaam in chiropractie praktijken te Lochem en Rijssen. Haar speciale intresse gaat uit naar het behandelen van baby's en kinderen al dan niet met gedragsproblematiek.

Verder is het de bedoeling dat er een Chiropractor uit Zuid Afrika naar Hoorn gaat komen. Lynelle van Tonder runt al 8 jaar haar eigen praktijk in Pretoria en is heel gemotiveerd om met haar zoontje naar Nederland te komen en zich te voegen bij het team van Praktijk Chiropractie Hoorn. Lynelle heeft met name veel ervaring met het behandelen van de wat meer seniore patiënt.

 

Nevenlocatie in Alkmaar

Helaas is vanaf februari 2016 de nevenlocatie in Alkmaar gesloten. De reden is dat de beheerder van het pand de huur heeft opgezegd.

 

In mei 2014 is het artikel over seizoensgebonden rugklachten verschenen op Dichtbij.nl.

lage rugpijn

Tjaak Schuring (chiropractor en eigenaresse)

Madelon Bredie (chiropractor en fysiotherapeut)

Lynelle van Tonder (chiropractor)

Tjitske Duiker (chiropractor)

Hilda (assistente)

Ellen (assistente)

Veelgestelde vragen

Hier geven we antwoord op de 2 meest gestelde vragen aan onze chiropractoren.

1) Wat is dat geluid dat ik bij de behandeling zo af en toe hoor?

Tijdens de behandeling worden onder meer gewrichten opgerekt om ze weer soepel te laten bewegen. Dit oprekken kan gepaard gaan met een geluid dat te vergelijken is als u uw vingers zou knakken. U kunt het ook vergelijken met het ontkurken van een champagnefles. Er staat een druk op de fles en wanneer de kurk van de fles wordt gehaald, komt die druk met een "pop" vrij. Hoe harder de fles geschud is van te voren hoe hoger de druk en hoe harder de knal. Bij de behandeling gaat het absoluut niet om het geluid, het gaat erom dat het gewrichtje goed wordt opgerekt. Bij bepaalde technieken geeft dit soms een geluidje, de ene keer luider dan de andere keer.

2) Wat is het verschil tussen een manueel therapeut en een chiropractor?

Een manueel therapeut is een (fysio)therapeut die een deeltijd vervolgopleiding heeft gevolgd in manipulatieve of mobiliserende technieken. Het opleidingsniveau van een manueel therapeut is hoger beroepsonderwijs (hbo). Tot 2006 had een patiënt een verwijsbrief van de huisarts nodig om behandeld te worden door een fysio- of manueel therapeut.

Chiropractie is een 5 jaar durende voltijd academische studie. De chiropractor is opgeleid als eerstelijns arts en heeft dus geen verwijsbrief nodig van uw huisarts. Het verschil tussen deze 2 is dus het opleidingsniveau, maar ook het karakter van de opleidingen ligt uiteen. De technieken zijn per manueel therapiecursus verschillend en men wordt geacht de technieken in eigen praktijk te gaan implementeren met gelimiteerde praktische ervaring. Terwijl de opleiding tot chiropractor is gericht op praktijkervaring.

Een chiropractor heeft bovendien de beschikking over veel verschillende technieken: van hele lichte voor baby's en ouderen tot stevigere voor gezonde twintigers en dertigers.

Heeft u andere vragen?

Neem dan contact op met de praktijk. Bel 0229 - 212 438 of stuur een bericht via het contactformulier.

Vraag het de chiropractor